vm

WAT DOET
VITAMII MOODBOOST

Bekend van:

Logo-RTL4-wit
Logo-RTL4-wit
Logo-RTL4-wit
Logo-RTL4-wit

boost je serotonine

 Serotonine (5-hydroxytryptamine/5-HT) is een neurotransmitter die in de hersenen wordt aangemaakt en betrokken is in het centrale zenuwstelsel. Serotonine heeft invloed op het geheugen, slaap, stemming, zelfvertrouwen en seksuele activiteit, maar staat vooral bekend om zijn rol als gelukshormoon, dat een tevreden gevoel en een geluksgevoel kan overbrengen.

Serotonine wordt in de hersenen geproduceerd door bepaalde neuronen (zenuwcellen) in de zogenoemde ‘nuclei raphe’ en het komt voor in verschillende delen van het centrale zenuwstelsel. De nuclei raphe beïnvloed de hersenfuncties die samenhangen met motivatie, aandacht en emotie.

 Het enzym tryptofaanhydroxylase die helpt bij de serotonineproductie, kan op verschillende manieren geremd worden. Dit kan komen door een tekort aan magnesium, vitamine B3 of vitamine B6, een ongezond voedingspatroon, te weinig beweging of insulineresistentie. Echter is stress (verhoogde cortisolniveaus) de grootste factor voor een tekort aan serotonine. Serotoninetekort kan leiden tot depressies, angst, een lage pijngrens en slapeloosheid. Een langdurig serotoninetekort staat in verband met het risico op dementie en hartziekten.

VITAMII Moodboost geeft je lichaam een boost om de productie van serotonine te verhogen.

BOOST JE DOPEMINE

Dopamine (2-(3,4-dihydroxyfenyl)ethaanamine) is een neurotransmitter die in de hersenen wordt aangemaakt en actief is in het centrale zenuwstelsel. Dopamine heeft invloed op het immuunsysteem, een goed werkend zenuwstelsel, seksuele activiteit en een gezonde assertiviteit. Daarnaast speelt dopamine een grote rol in blijdschap en het ervaren van genot en geluk. Als mensen met aandacht en plezier ergens mee bezig zijn, is het dopaminesysteem actief. Dopamine is erg kwetsbaar, het kan namelijk worden aangetast door slaaptekort of stress. Dopamine-activiteit in de hersenen kan worden beïnvloed door cafeïne, suiker en alcohol.

Dopamine wordt aangemaakt door het semi-essentiële aminozuur tyrosine, die met behulp van enzymen wordt omgezet. Semi-essentiële aminozuren zijn aminozuren die het lichaam over het algemeen zelf kan aanmaken, behalve als er sprake is van een ziekte of een aandoening. In dat geval kan het lichaam er niet voldoende van aanmaken en moet het ondersteund worden.
 
 

IN 7 stappen naar verhoogd geluksgevoel

Lorem Ipsum