Algemene werking

Serotonine
"The happiness hormone"

Wat is serotonine?

De meeste mensen kennen serotonine als het “gelukshormoon” maar het is eigenlijk helemaal geen hormoon maar een neurotransmitter welke een tevreden en geluksgevoel kan overbrengen.

Na een weekend feesten heeft je lichaam het reeds opgebouwde serotoninereserve gebruikt om jouw dat euforische gevoel te geven tijdens het feesten en hierdoor voel je de volgende ochtend vaak een behoorlijke kater.

Wat betekend een tekort aan serotonine?

Serotoninetekort kan leiden tot depressies, angst, een lage pijngrens en slapeloosheid. Een langdurig serotoninetekort staat in verband met het risico op dementie en hartziekten. 

Het enzym tryptofaanhydroxylase die helpt bij de serotonineproductie, kan op verschillende manieren geremd worden. Dit kan komen door een tekort aan magnesium, vitamine B3 of vitamine B6, een ongezond voedingspatroon, te weinig beweging of insulineresistentie. Echter is stress (verhoogde cortisolniveaus) de grootste factor voor een tekort aan serotonine.

Hoe kan ik mijn serotonine verhogen

Onze moodboost kickstarter met o.a. 5-HTP zorgt voor een serotonine boost en stimuleert je lichaam om meer serotonine aan te maken. Daarnaast werkt de kickstarter ontspannend en helpt het je lichaam te herstellen en tot rust te komen.